Få godt fotfeste

Slik reduserer du risikoen for å skli

En av de største årsakene til fallskader på arbeidsplassen er at man sklir. Derfor har vi hos Sika Footwear alltid fokus på sklisikkerhet og de sklihemmende egenskapene i produktene våre.

Sklisikkerhet får større oppmerksomhet fra flere forskjellige bransjer, og det med god grunn. Sklihemmende fottøy kan nemlig vise seg å være en veldig god investering – både for helsen og for bunnlinjen. Hos Sika Footwear har vi mange års erfaring med utvikling av sklihemmende arbeidssko til ulike bransjer og miljøer, og konsulentene våre hjelper deg alltid slik at du kan stå bedre på arbeidsplassen.

Visste du at

25,4% av alle innrapporterte arbeidsulykker skyldes at man har sklidd eller falt – og den gjennomsnittlige kostnaden ved alvorlige arbeidsulykker er ca. 110 000 kroner.


KILDE: Arbejdsskadestyrelsen 2016, PriceWaterHouseCoopers og Handelshøjskolen i Aarhus


Hva er sklisikkerhet?

Sklisikkerhet er en overordnet betegnelse av fottøyets sklihemmende egenskaper i samspill med underlaget, personen og det miljøet personen beveger seg i.

At en sko er sklisikkerhetsgodkjent er ingen garanti mot skliulykker, men det betyr at risikoen er betydelig lavere. Når du skal arbeide med sklisikkerhet, må du være oppmerksom på mange faktorer:

 

Fottøyet

Sålens materiale og mønster, konstruksjon, fleksibilitet, slitasje og så videre.

Underlaget

Type, grovhet, hardhet, polering, forurensning, søl med mer.

Menneskelig faktor

Alder, mobilitet, syn, distraksjoner, reaksjonsevne med mer.

Stedet

Belysning, hindringer, trapper, ramper, endringer i overflate med mer.

I disse fire videoene viser vi at årsaken til fall- og skliulykker ofte er en kombinasjon av fottøyet, underlaget, personen og det miljøet personen beveger seg i:

Dette bør man se efter i fottøy

Godkjenning

Se etter fottøy som har en av disse tre godkjenningene. I testen måles friksjonen mellom såle og underlag – både ved flat kontakt og kontakt mot hælen.

Yttersålen er sklitestet på keramiske fliser med såpeoppløsning
Yttersålen er sklitestet på stålplate med glyserin
Yttersålen er sklitestet etter SRA og SRB

Sålemønster

Et godt sålemønster er utviklet for det miljøet skoen skal brukes i. Det flytter væske, forhindrer at smuss setter seg fast og sørger for at rengjøringen blir enklere. 

Les mer om sklihemmende sålemønstre her

Materiale

Det finnes en rekke sålematerialer som gir sklihemmende egenskaper i samspill med underlaget og miljøet. 

  • GUMMI-YTTERSÅLE: Ekstra sklihemmende, slitesterk, fleksibel og med mulighet for detaljer og flere farger i yttersålen.
    PU-YTTERSÅLE: Sklihemmende, støtdempende, slitesterk og fleksibel (også i kulde). Etter kort tids bruk blir sålen mer sklihemmende.
    TPU-YTTERSÅLE: Sklihemmende, slitesterk, fleksibel og med mulighet for detaljer og flere farger i yttersålen. 
    NITRILGUMMI-YTTERSÅLE: Sklihemmende, ekstra slitesterk og fleksibel. Nitrilgummi er varmeresistent og tåler opp til 300 °C i ett minutt (HRO). 

Kontaktflate

Jo større kontaktflate det er mellom såle og underlag, desto høyere blir friksjonen. Hvis sålen er flat og fleksibel, skapes en større kontaktflate og bedre følelse av underlaget.

Vil du vite mer?

Hvis du har spørsmål eller er i tvil om hvilket fottøy som passer best på arbeidsplassen din, kan du kontakte din sika Footwear-konsulent.

Finn din konsulent her